• Global (Dis)Order and Development

[2017-08-03] Global (Dis)Order and Development Conference of the Gothenburg Centre of Globalization and Development University of Gothenburg, Sweden 6-7 November 2017

• Global (Dis)Order and Development

[2017-08-03] Across today¿s world the established development paradigm is in question. The post-World War II presumption that a liberal open global economy is the way to advance peace and prosperity for all is challenged. Populist protectionism is on the rise across the global north with Trump, Brexit, Le Pen, Wilders, etc. ¿ as well as Duterte in the Philippines. Statist economic strategies are reasserted in Russia and much of Latin America. The role of multilateral institutions such as the International Monetary Fund and the World Trade Organization is less clear. For large publics ¿globalization¿ has become anathema. Yet at the same time the international community has in 2015 agreed on a set of extremely ambitious sustainable development goals (SDGs) for the next 15 years. The aim is to try to achieve a broad range of sustainable economic, social, and environmental development objectives. How can global sustainable development be achieved when international collaboration and exchange are increasingly challenged?

• Arne Bigsten i tv-sänt samtal om EU:s roll i världspolitiken

[2014-02-11] Arne Bigsten, professor i utvecklingsekonomi vid Institutionen för nationalekonomi med statistik, medverkade den 5 februari i ett tv-sänt samtal om EU:s roll i världspolitiken.

• GCGD:s planeringsanslag 2013

[2013-08-27] GU:s Centrum för globalisering och utveckling uppmanar forskare inkl doktorander verksamma vid Göteborgs universitet att söka 2013 års planeringsanslag för att initiera arbete på tema globalisering och utveckling.